In eerste instantie wilden we het oorspronkelijke tapijt van Bayeux zo goed mogelijk benaderen: schapenwol, originele kleuren en vlaslinnen. Maar er bleken problemen te zijn. Schapenwol was moeilijk verkrijgbaar en bleek niet sterk genoeg. We hoopten digitale bestanden eenvoudig zou op het linnen te kunnen printen, maar dat bleek onmogelijk.  Wat de kleuren betreft, we gebruiken acht kleuren: een compromis tussen de vele kleuren van John Rabou en het Tapijt van Bayeux. 

We gebruiken moderne wol (die is sterk en altijd verkrijgbaar) en Italiaans linnen van 19 draden per cm. De wol bestaat uit drie draden  die eerst uit elkaar worden gehaald om later weer samengevoegd te worden tot twee of drie draden. 

wol tapijtjpg

Met behulp van een lichtbak worden de afbeeldingen op het linnen getekend, waarna ze wel met originele steken worden geborduurd. 

171024 Tapijt lichtbak 2 Liajpg
De gebruikte steken zijn die van het Tapijt van Bayeux: de steelsteek en de ingestoken stikstreek om de contourlijnen te maken. De contouren worden dan ingekleurd met vuldraad met erover heen een spandraad. Door de vulling per blok dwars op elkaar te plaatsen komt er beweging in de figuren.
[afbeeldingen van de steken]